Hamzavi, Hamza-nâme (C.68, V.49a-96b): Dil İncelemesi-Metin-Dizin


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUSTAFA BURAK GİRGİÇ

Danışman: Hatice Tören

Özet:

 

            İslamiyet’in zuhurundan sonraki menkıbevî anlatılar Arap, Fars ve Türk toplulukları arasında sözlü olarak yaygınlaşmıştır. Bunlardan bir tanesi de Hz. Hamza’nın şahsı ve fiilleri etrafında teşekkül eden Hamza-nâmelerdir. Yazıya geçirilmesi Türkçede ilk defa Hamzavî (ö. 815/1412-13) tarafından gerçekleştirilmiştir.

            Bugün Türkiye ve yurt dışında birçok yazması bulunan eserin 72 ciltten müteşekkil olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya konu olan eser, Hamza-nâme’nin 68. cildidir. Eser, istinsah olarak 18. yy. gibi daha geç bir tarihe işaret etse de bünyesinde Eski Anadolu Türkçesi özelliklerini barındırır.

            Çalışmada söz konusu metin, döneminin dil özellikleri de esas alınarak filolojik incelemeye tabi tutulmuştur. Bu incelemede ölçüt olarak Yavuz Kartallıoğlu’nun Klasik Osmanlı Türkçesinde Eklerin Ses Düzeni (16, 17 ve 18. Yüzyıllar) adlı eseri esas alınmıştır.

            İncelenen metin, söz konusu eserin 49a-96b sayfa aralıklarını kapsamaktadır. Öncelikle metnin transkripsiyonu yapılmış, ardından dizinli sözlüğü ve özel adlar dizini hazırlanmıştır. Son olarak eldeki malzeme ile metnin ses ve şekil bilgisi özellikleri incelenmiştir. Böylece çalışmanın 18.yy. Osmanlı Türkçesindeki dil özelliklerine ışık tutması amaçlanmıştır.