Küresel Minyon Kahverengi Kadın Emeği. Türkiye'de Çalışan Filipinli Kadınları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Merve Çeltikçi

Danışman: Serpil Çakir

Özet:

Bu tezde, Türkiye’de hizmet sektöründe istihdam edilen Filipinli göçmen kadınlar, geçmiten günümüze Filipin sömürge tarihi ve mevcut devlet stratejileri balamında toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden küresel kadın emeinin uluslararası hareketleriyle tartıılmıtır. Dolayısıyla, çalıma u sorular üzerine temellendirilmitir: Günümüzde, Türkiye’yi de uluslararası göçlerin ortasında konumlandıran kadın emei nasıl ve nerede yer edinmektedir? Dünyada ve Türkiye’de Filipinli kadınlar neden çounlukla veya sadece hizmet sektöründe istihdam edilmektedir? Küresel pazarda, özellikle içi-iveren ilikileri balamında “tercih etme/edilme” sebepleri nelerdir? Tarihsel ve ulusal olarak asimile ve ekonomik “kalkınma” projeleriyle üretilmikarakteristik özellikler, uluslararası düzeyle Filipinli kadınları ve Filipinli kadınlar kendilerini nasıl tanımlamakta ve nerede konumlandırmaktadır? Filipinli kadınlar nereye ve niçin göçerler?

Filipinler sömürge tarihleri ve mevcut devlet geliim stratejileri olmak üzere ibirlii içinde üretilen eril söylemler, çounlukla Filipinli kadınları ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, “uysal, sadık, güvenilir ve itaatkar” hem de “kavgacı, saldırgan ve söz dinlemez” olarak etiketlemektedir. Bunun yanı sıra, çounlukla kurban, madur, pasif ve sessiz olarak resmedilirler. Nitekim bu kurgusal özellikleri alternatif bakıaçısıyla incelemek kadınları bu eril kurgusallıktan sadece kurtarmaz aynı zamanda onları aktif eyleyenler olarak kabul eder. Peki, küresel pazarda çoklu göç geleneini zorluklara karı direnen, müzakere eden, kendi kararlarını alan, aktif eyleyenler olarak nasıl deneyimlemektedirler?

Bu tez çalıması kapsamında, elde edilen bilgi ve deneyimlerle meseleye odaklanılmı, çalıma yorumsamacı bir yaklaımla yazılmı, feminist teori ve yöntem kullanılmıve sosyo-kültürel antropoloji ile temellendirilmitir. Göç ve toplumsal cinsiyet çalımaları balamında, indirgeyici ve genelleyici teorileri beslemek yerine

iii

alternatif teoriler üretilmesi gerektii fikri benimsenmitir. Bu nedenle, görümecilerimin yaam deneyimleri çalımanın ana merkezidir.

Anahtar Kelimeler: Hizmet sektörü, Filipinli göçmen kadınlar, Filipin sömürge tarihleri, devlet geliim stratejileri, feminist teori, sosyo-kültürel antropoloji.