KUŞADALI AHMED EFENDİ'NİN AVÂMİL-İ CEDÎD ŞERHİ (TAHKİK VE TAHLİL)

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlahiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: ALAADDİN GÜNAY

Danışman: Musa Alak

Kuşadalı Ahmed Efendi'nin (ö. 1116/1704'ten sonra), İmam Birgivî'ye (929-1523/981-1573) ait Avâmil-i Cedîd kitabı üzerine kaleme aldığı Avâmil-i Cedîd Şerhi tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Tezimiz giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte, tezimizin amacı ve kapsamından bahsettik. Birinci bölümde, Avâmil-i Cedîd kitabının müellifi olan İmam Birgivî'nin hayatı ve eserlerini anlattık. Avâmil-i Cedîd kitabını ayrı bir başlık altında inceledik. İkinci bölümde, tezimizin konusu olan Avâmil-i Cedîd Şerhi'nin müellifi Kuşadalı Ahmed Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdik. Üçüncü bölümde, Kuşadalı Ahmed Efendi'nin Avâmil-i Cedîd Şerhi'nin tahlilini yaptık ve tahkikte uyguladığımız metodu anlattık. Dördüncü bölümde ise, Kuşadalı Ahmed Efendi'nin Avâmil-i Cedîd Şerhi'nin edisyon-kritik kurallarına uygun tahkikli metnini oluşturmaya çalıştık. Nüsha farklılıklarını ve müellife ait notları dipnotta verdik. Anahtar Kelimeler: Kuşadalı Ahmed Efendi, Birgivî, Avâmil-i Cedîd, Şerh, Nahiv.