FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE FARKLI SÜRELERDE POLİMERİZE EDİLEN BULK FİLL KOMPOZİTLERİN ALT-ÜST YÜZEY SERTLİK DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: Miiiddin Saipullaev

Danışman: Uğur Erdemir

Bu çalışmanın amacı, farklı tipteki Bulk fill kompozit reçinelerin, farklı tip ışık cihazları ile farklı ışık uygulama sürelerinde ve farklı yüksekliklerde polimerize edilmesinin, alt/üst yüzey sertlik oranlarına etkisinin, tepilebilir bir kompozit reçine ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Venüs Bulk Fill, SonicFill ve kontrol grubu olarak Solitaire 2 kompozit materyalleri kullanıldı. Her bir materyalden hazır metal kalıplar kullanılarak, farklı yüksekliklerde (kontrol grubu 2 mm) silindirik numuneler hazırlandı (n=7; 8 mm çapında, 2, 4 ve 5 mm yüksekliğinde). Halojen ve LED ışık cihazları ile 20 sn ve 40 sn süre ile polimerize edildi. Numunelerin ışık uygulanan üst yüzeylerine cila diskleri ile polisaj yapıldı ve numuneler sertlik ölçümü öncesinde 37º C’de 24 saat distile suda bekletildi. Bekleme süresi sonrasında, numunelerin alt ve üst yüzeylerinden Vicker’s sertlik cihazı ile 1 mm aralıklarla 3’er ölçüm yapıldı ve her bir numunenin alt/ üst yüzey sertlik oranları belirlendi. Elde edilen veriler, tek yönlü varyans (one-way ANOVA) analizi ve çoklu karşılaştırmalarda Tukey HSD testi ile analiz edildi (p<0.05). Bulk fill kompozit reçineler her iki ışık cihazında, ışık uygulama sürelerinde ve tüm yüksekliklerde %80 üzerinde alt/üst yüzey sertlik değişim oranı gösterirken, Solitaire 2 ışık uygulama süresine bakılmaksızın sadece LED ışık cihazının kullanıldığı gruplarda %80’in üzerinde alt/üst yüzey sertlik değişim oranı gösterdi. Kompozit reçine tipine, uygulama yüksekliğine ve ışık uygulama süresine bakılmaksızın, LED ışık cihazı halojen ışık cihazına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek sertlik değişim oranları gösterdi (p<0.001). Polimerizasyon sürelerinin, farklı yükseklikteki numunelerin sertlik değişim oranları üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi gözlenmedi (p>0.05). Bulk kompozit reçineler tüm uygulama yüksekliklerinde, ışık uygulama sürelerinde ve ışık cihazlarında klinik olarak kabul edilen minimum %80 değerinin üzerinde alt/üst yüzey sertlik oranları göstermiştir.