Salvia sericeotomentosa var. sericeotomentosa, Salvia sericeotomentosa var. hatayica Üzerinde Fitokimyasal Araştırmalar

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eczacılık Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Öğrenci: GÜLBAHAR ÖZGE ALİM TORAMAN

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Nur Tan

Eş Danışman: Gülaçtı Topçu

Bu tez çalışmasında, Türkiye için endemik olan Salvia sericeotomentosa var. sericeotomentosa ve Salvia sericeotomentosa var. hatayica bitkilerinin toprak üstü ve kök kısımları Hatay’dan toplanmış, iki türün de köklerinden elde edilen diklorometan ekstreleri ve toprak üstü kısımlarından elde edilen su (infüzyon, dekoksiyon) ve etanol ekstreleri kimyasal içerikleri açısından incelenmiştir. Çalışılan iki Salvia varyetesinin kök diklorometan ekstrelerinden 7 diterpenoid, 2 steroid, 11 triterpenoid olmak üzere toplam 20 molekül izole edilmiş ve yapıları UV, IR, NMR ve Mass spektroskopik yöntemleri ile aydınlatılmıştır. Bu moleküllerden triterpen yapısındaki hatayik asit hem S. sericotomentosa var. sericeotomentosa’dan hem de S. sericeotomentosa var. hatayica’dan, kauren diterpen yapısındaki 4-asetil, 5-en, 15-hidroksi-norkauren bileşiği ise sadece S. sericotomentosa var. sericeotomentosa’dan yeni bir bileşik olarak izole edilmiştir. Ayrıca, S. sericeotomentosa var. sericeotomentosa’dan diterpenoid yapısındaki kaurenoik asit bu tez çalışmasında Salvia türlerinden ilk kez elde edilmiş, aktinidik asit ise Türkiye’de yetişen Salvia türlerinde ilk kez bulunmuştur. Toprak üstü kısımlarından hazırlanan polar ekstrelerin LC-HRMS analizleri yapılmış ve tüm ekstrelerin rozmarinik asit, salvianolik asit B, hispidulin-7-O-glukozit ve kafeik asit açısından zengin olduğu belirlenmiştir. Her bir ekstrenin ve izole edilen moleküllerin in vitro antikolinesteraz etkileri Ellman metoduyla incelenmiş ve sonuçlar galantamin ile kıyaslanmıştır. Hazırlanan ekstreler arasından S. sericeotomentosa var. hatayica kök diklorometan ve S. sericeotomentosa var. sericeotomentosa kök diklorometan ekstrelerinin AChE ve BChE’ye orta-iyi derecede aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle diklorometan eksteresi üzerinde izolasyon çalışması yapılmış ve izole edilen bileşiklerden ursolik asit, hatayik asit, eritrodiol-3-asetat euscaphik asit AChE’ye karşı; 8,11,13-abieta-trien, ferruginol ve hatayik asit BChE’ye karşı galantamin ile kıyaslandığında iyi derecede aktivite gösterdiği tespit edilmiştir.