Dijital ortamın gençlerin okuma alışkanlıklarına etkisi: İstanbul'da durum The effect of digital environment on reading habits of young people: A sample of Istanbul

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: Gülsemin Gençtürk

Danışman: Hülya Dilek Kayaoğlu

9158
Dijital ortamın gençlerin okuma alışkanlıklarına etkisi: İstanbul'da durum / The effect of digital environment on reading habits of young people: A sample of Istanbul
Yazar:GÜLSEMİN GENÇTÜRK
Danışman: PROF. DR. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgi ve Belge Yönetimi = Information and Records Management
Dizin:Halk kütüphaneleri = Public libraries ; Okuma alışkanlığı = Reading habit ; Okuma kültürü = Reading culture
Onaylandı
196 s.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin özellikle yeni medya platformlarının, ağlarının ve teknolojilerin okuma alışkanlıklarında / davranışlarında değişikliğe yol açtığı literatürde sıklıkla dile getirilmektedir. Dijital teknolojilerin bütününün gençlerin okuma alışkanlıklarını değiştirmekte olup olmadığını; gençlerin neleri okuduklarını ve nasıl okuduklarını bilmek, onlara rehberlik edebilmenin ön koşuludur. Bu tezin temel amacı da gençlerin basılı ve dijital ortamdaki okuma alışkanlıklarını ortaya koymaktır. Ayrıca bilgi ve iletişim teknolojilerinin ürünü olan internet ve diğer dijital kaynakların gençlerin okuma alışkanlıklarına etkisini irdelemek ve halk kütüphanelerinin basılı ve dijital ortamda okumayı özendirme konusundaki rollerini ortaya koymak da amaca dahil edilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere araştırmanın örneklemi İstanbul olarak belirlenmiş ve İstanbul'un Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk kütüphanesine sahip 26 ilçesinde 12-18 yaş arasındaki gençlerin basılı ve dijital ortamdaki okuma alışkanlıklarına ve kütüphane kullanımlarına yönelik web tabanlı bir anket uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi 410 (n) kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın bulguları göstermektedir ki dijital teknolojilerin çok yaygın olduğu bu dönemde basılı ortamda (sık sık + her zaman) okumayı tercih eden gençlerin oranının dijital ortamda (sık sık ve her zaman) okumayı tercih edenlerden daha fazla olmasıdır. Ayrıca, kızların basılı ortamda okuma oranları erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Basılı ortamı tercih etme oranı her ne kadar yüksek olsa da gençler dijital ortamda okumadan kopuk durumda da değildirler.