Gazete haber başlıkları üzerine bir dil incelemesi (1918 -1932)

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: FATİH DENİZ AKYÜZ

Danışman: Hatice Tören

Kitle iletişim araçlarından biri olan gazetelerde haber başlıklarının haberi özetleme, haberin konusu ve temel iletisi hakkında okuyucuya bilgi verme, okuyucuda ilgi ve merak uyandırma, dikkat çekerek okuyucuyu haber metnine yöneltme gibi çeşitli temel işlevleri vardır. Bu çalışmada 1918-1932 yılları arasında İstanbul'da basılan dönemin popüler ve çok okunan gazetelerinden İkdam, Ati, Vakit, Tanin, Sabah, Tercüman-ı Hakikat, Hadisat, İleri, Tevhid-i Efkâr, Akşam, Tanin, Cumhuriyet, Milliyet, Son Saat'in ilk sayfaları 1918-1932 yılları arasında dörder yıl arayla taranmış, tespit edilen 4486 başlık söz dizimi, anlam bilimi, gösterge bilimi çerçevesinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Böylece altı yüz yıllık geçmişe sahip Osmanlı Devleti'nin son yılından yeni bir rejimle ve gerçekleştirdiği devrimlerle yeni bir ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına kadarki süreçte gazete haber başlıklarında Türkçenin nasıl kullanıldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Başlıkların söz dizimine art zamanlı bir yaklaşımla bakıldığında 1918 yılında kelime grubu formunda oluşturulan başlıkların cümle formunda oluşturulan başlıklara nazaran daha fazla orana sahip olduğu görülmüştür. 1923'ten 1932'ye kadarki süreçte ise başlıkların cümle formunda oluşturulma oranının arttığı görülmüştür. Kelime grubu formunda oluşturulan başlıkların oranına bakıldığında tüm yıllarda sırasıyla belirtili isim tamlaması, sıfat tamlaması, belirtisiz isim tamlaması ve bulunma grubu formunda başlık oluşturma eğilimi ağır basmıştır. Cümle formunda oluşturulan başlıklarda ise öge dizilişi bakımından özne ve yüklemden oluşan başlıkların oranı diğerlerine göre oldukça yüksektir. Mondros Ateşkes Antlaşması, Sevr Barış Anlaşması, Lozan Antlaşması, cumhuriyet rejiminin kabulü, Harf Devrimi gibi Türkiye'nin kaderinin değiştiği ve tüm toplumu yakından ilgilendiren olay ve durumların yaşandığı süreçlerde gazete başlıklarının belirgin bir şekilde uzadığı, başlıkların habere dair önemli ayrıntıları içerdiği ve birinci dereceden bilgilendirme işleviyle okuyucuya sunulduğu görülmüştür. Bilgilendiricilik işlevinin çeşitli sebeplerle yüksek olmasından kaynaklı olarak başlıklar genellikle düz anlam katında oluşturulmuş, eğretilme ve düzdeğişmece gibi anlam olaylarına çok fazla başvurulmamıştır. Okuyucuyu haber metnine yönlendirmek ve habere dair merak uyandırmak için daha çok soru ve ünlem ifadesiyle başlık oluşturulmuştur. Ele alınan yıllarda başlıklarda vurgu yapılmak istendiğinde vurgulanmak istenen olay ve durumlar karşısında yazı puntosunu büyültme, başlığın altını çizme, farklı yazı şekilleri kullanma gibi belli başlı göstergeler kullanıldığı, bu göstergelerin dışına çok nadir çıkıldığı tespit edilmiştir.