Ceza İnfaz Kurumu Kütüphaneleri ve Türkiye’de Durum

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: Güler Demir

Danışman: Hülya Dilek Kayaoğlu

Bu çalışmanın temel amacı, ceza infaz kurumu kütüphanesinin özelliklerini belirlemek ve Türkiye'deki sorunlarını ortaya koyarak gelişimini sağlayacak öneriler getirmektir. Ceza infaz kurumlarındaki kütüphane hizmeti, ceza anlayışındaki modernleşmenin ürünüdür ve bu hizmet pek çok özelliği ile halk kütüphanesi hizmetinin bir uzantısı sayılabilir.Dünyada genellikle ceza infaz kurumu kütüphanelerinin halk kütüphaneleri ile işbirliği kurduğu ve bütçe, personel, kaynak ve benzeri sıkıntılarını halk kütüphanelerinin desteği ile aşmaya çalıştıkları bilinmektedir. Bunun için halk kütüphaneleri ile işbirliğine dayanan bir organizasyon modelinin dayanak alındığı da söylenebilir. Bu işbirliğinden olumlu sonuçların doğduğuna dair çok sayıda örnek vardır. Türkiye'de de mevzuata göre ceza infaz kurumlarına hizmet götürmek halk kütüphanelerinin temel işlevleri arasında yer alır. Bu nedenle ceza infaz kurumu kütüphanesi hizmetinin halk kütüphanesi hizmetinin bir uzantısı olduğu düşünülmektedir.Çalışmanın kuramsal bölümünde betimleme, tarihsel yöntem ve karşılaştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın temel veri toplama tekniği anket olmakla birlikte, yalnız anket değil, aynı zamanda yüzyüze görüşme ve gözlemden de yararlanılmıştır. Türkiye ölçeğinde kapsamlı bir anket çalışması yapılarak 192 ceza infaz kurumuna posta yolu ile anket gönderilmiş ve 137 kurumdan yanıt gelmiştir. Bu kurumlardan İstanbul ve Bursa'da bulunan 21 kuruma bizzat gidilmiş, görüşme ve anket yoluyla veri toplanmıştır. Uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi SPSS (Statistical Package for The Social Sciences) programının 11.5 windows versiyonu yardımı ile gerçekleştirilmiştir.