BİR ÜRETİM SÜRECİNDE KONTROL DİYAGRAMLARI YARDIMI İLE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: Gizem Nur ÖZDOĞAN

Danışman: Sündüz Dağ

Küreselleşme ve yoğun rekabet ortamının bir sonucu olarak varlığını sürdürmek isteyen işletmeler için üretim ve hizmet faaliyetlerinde kaliteyi sağlamak ve sürekli olarak iyileştirmek kaçınılmaz bir hal almıştır. Kalitenin sağlanması ve iyileştirilmesi sürecinde istatistiksel yöntemler geniş bir kullanım alanına sahiptir. Üretim sürecindeki varyasyonları belirlemeye çalışan bu istatistiksel yöntemler, kalite iyileştirme faaliyetlerini kolaylaştırırken aynı zamanda verimliliğin de artmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sürecin düzgün bir şekilde işlemesi için oldukça önemli olan kalite ve kalite kontrol kavramlarından ayrıntılı bir şekilde bahsedilmiştir. Bu kavramların yanı sıra kalite kontrol araçları da detaylı bir şekilde ele alınmış ve çalışmanın uygulama kısmında istatistiksel kalite kontrol araçlarından Shewhart, CUSUM ve EWMA kalite kontrol diyagramlarına yer verilmiştir.