Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Gizem Nur ÖZDOĞAN
Danışman: Sündüz Dağ
Özet:
Küreselleşme ve yoğun rekabet ortamının bir sonucu olarak varlığını sürdürmek
isteyen işletmeler için üretim ve hizmet faaliyetlerinde kaliteyi sağlamak ve sürekli
olarak iyileştirmek kaçınılmaz bir hal almıştır. Kalitenin sağlanması ve iyileştirilmesi
sürecinde istatistiksel yöntemler geniş bir kullanım alanına sahiptir. Üretim
sürecindeki varyasyonları belirlemeye çalışan bu istatistiksel yöntemler, kalite
iyileştirme faaliyetlerini kolaylaştırırken aynı zamanda verimliliğin de artmasını
sağlamaktadır. Bu çalışmada, üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sürecin
düzgün bir şekilde işlemesi için oldukça önemli olan kalite ve kalite kontrol
kavramlarından ayrıntılı bir şekilde bahsedilmiştir. Bu kavramların yanı sıra kalite
kontrol araçları da detaylı bir şekilde ele alınmış ve çalışmanın uygulama kısmında
istatistiksel kalite kontrol araçlarından Shewhart, CUSUM ve EWMA kalite kontrol
diyagramlarına yer verilmiştir.