HİDROELEKTRİK POTANSİYELİN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: YASİN AKARÇEŞME

Danışman: İsmet Akova

Alternatif enerji kaynaklarından düşük oranlarda da olsa Türkiye olarak yararlanmaktayız. Ancak tükettiğimiz enerjinin yanında çok düşük bir oranı oluşturur. Tükettiğimiz enerjinin büyük bir bölümü (%70 gibi) fosil yakıtlardan oluşmaktadır. Ülkemiz kömür, petrol ve doğalgaz diye sıraladığımız enerji kaynaklarının üçünde de yüksek oranlarda dışa bağımlıdır. Bu sebepten dolayı çok fazla döviz çıkışı olmaktadır ve ekonomimizin açık vermesinin önemli bir sebebi de fosil kaynaklardır. Türkiye gelişmekte olan bir ülke konumundadır eğer gelişmiş ülkeler statüsünde yer almak istiyorsa tüm gelişmiş ülkeler gibi daha fazla enerjiye ihtiyacı olacaktır. Ancak enerji konusundaki dışa bağımlılık ekonomisinin daha büyük açıklar vermesine neden olabilir. Bu nedenle Türkiye’nin gelişmiş ülkeler gibi alternatif enerjiye daha fazla yatırım yapması gerekmektedir. Ülkemiz coğrafi konumu ve yeryüzü şekilleri itibariyle alternatif kaynakların aktif olarak enerjide önemli bir rol oynamalarına imkân sunmaktadır. Çalışmamız alternatif bir enerji kaynağı olan temiz, yüksek verimli, uzun ömürlü, yakıt gideri olmayan, en önemlisi dışa bağımlı olmayan hidroelektrik enerji ve hidroelektrik enerjinin kaynağını oluşturan akarsuların Türkiye açısından önemini irdelemeye yöneliktir.