Zoledronik asit verilen sıçanlarda diş çekimi sonrası anjiyogenez tetikleyici partikül içeren hidrojelin kemik iyileşmesine olan etkisinin incelenmesi.

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Öğrenci: Osman Nihat Özer

Danışman: Mustafa Ramazanoğlu

Zoledronik asit yumuşak ve sert dokudaki yara iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle çene osteonekrozu gelişimine neden olan ilaçların başında gelmektedir. Bu durumun etyolojisi, risk unsurları, klinik seyri ve etkin tedavi yöntemleri günümüzde halen tartışılmaktadır. Bu tez çalışmasında, zoledronik asit verilen sıçanlarda VEGF indükleyicisi olan GS4012 biyomateryalini içeren PLGA-PEG-PLGA hidrojelin kemik iyileşmesine olan etkisini anlamak amaçlanmıştır. Çalışmamızda 48 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Deney hayvanları her grupta 12 sıçan olacak şekilde rastgele 4 gruba dağıtılarak çalışma grupları ve kontrol grubu oluşturuldu. Her grup sakrifikasyon zamanına göre iki alt gruba ayrıldı. 1. grupta sadece diş çekimleri takiben kemik defektleri oluşturuldu. 2. grupta ise sıçanlara zoledronik asit enjeksiyonu sonrasında diş çekimleri ile birlikte kemik defektleri oluşturuldu. 3. grupta ise sıçanlara diş çekimleri ile birlikte oluşturulan kemik defektlerine PLGA-PEG-PLGA hidrojel içinde GS4012 bileşiği 10 µg/kg dozunda lokal olarak uygulandı. 4. grupta sıçanlara zoledronik asit enjeksiyonu sonrasında diş çekimlerinden sonra yine aynı doz PLGA-PEG-PLGA hidrojel içinde GS4012 bileşiği lokal olarak uygulandı. Zoledronik asit, uygulandığı gruplarda her bir hayvana 7.5 µg/kg doz ve haftada bir olmak üzere toplamda 4 kez intraperitoneal olarak verildi. Kemik iyileşmesini histopatolojik ve radyolojik olarak değerlendirebilmek amacıyla diş çekimlerini takiben 4. ve 6. haftada sakrifikasyonlar gerçekleştirildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Sonuç olarak; GS4012’nin PLGA-PEG-PLGA hidrojeli içinde lokal olarak sürekli salımıyla zoledronik asidin yumuşak doku üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilecek bir potansiyele sahip olduğu gösterilmiştir.