Marcus Terentius Varro'nun De Lingua Latina Eserinin VIII.-X. Kitapları Çerçevesinde Antikçağda Benzeşim (Analogia)-Ayrışım(Anomalia) İhtilafı ve Varro'nun Bu İhtilaftaki Tutumu

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: Ahmet Doğucan Hanegelioğlu

Danışman: Bedia Demiriş

Bu çalışmada Marcus Terentius Varro'nun De Lingua Latina adlı eserinin VIII. – X. kitaplarında işlenen benzeşim (analogia) – ayrışım (anomalia) tartışması ve Varro'nun bu tartışmada yer aldığı konum araştırılacaktır. Antikçağın dil evreninde önemli bir yere sahip olan bu tartışma Helen dünyasında başlamış, Roma'nın entelektüel çevrelerine sirayet etmiştir. Analogia kavramı, matematiksel ölçülerde kabul edilebilecek bir dil düzenini ifade eder ve modern dilbilimde de kendine yer bulur. Varro'nun eseri bu kavram bağlamında antikçağdan günümüze kalan en önemli eser olduğu için ve kendi döneminde genel Latince dilbilgisine dair yazılmış en kapsamlı eser olduğu için eserin bu tartışmayı içeren bölümü referans olarak alınacak ve döneminin en büyük alimi olarak kabul edilen M. T. Varro'nun bu tartışmaya dair görüşleri bu eserin ışığında incelenecektir.