Karaburun-Ağaçlı-Işıklar-Yassıören (İstanbul) arası arazi kulanımının yüzeysel akış üzerine olan etkileri

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: Ezgi YALÇIN

Danışman: Hüseyin Turoğlu

Bu çalışma; İstanbul İlinin kuzey sınırları içerisinde kalan Karaburun, Ağaçlı, Işıklar ve Yassıören kasabalarını kapsar. Son 50 yıllık dönem içerisinde sahanın eğim özellikleri önce kömür madeni işletmeciliği faaliyetleri, sonra Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı, daha sonra İstanbul Havalimanı ve bağlantı yollarının inşaatı sırasında büyük oranda değiştirilmiştir. Bu değişiklikler yüzey sularının davranışı üzerinde ciddi değişikliklere neden olmuştur. Doğal akım birikimleri ve doğal akım yönlerine ait koşulların değişmesi bazı problemlerin gündeme getirmiştir. Bu tez çalışmasında belirtilen saha için geçmişten günümüze arazi kullanım özelliklerindeki değişiklikler, bu değişikliklerin doğal eğim koşullarını nasıl etkilediği, bu etkilenmelerin yüzeysel doğal akım birikimi ve akım yönlerini nasıl değiştirdiği ve bunların neden olduğu ve olacağı problemlerin araştırılması hedeflenmiştir.

Bu hedefe ulaşabilmek için, ilk olarak sahanın fiziki coğrafya özellikleri özenle araştırılmış, sahanın doğal eğim özelliklerine değinilmiştir. Daha sonra arazi kullanımındaki değişiklikler son 50 yıllık dönemde karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Son olarak doğal akım birikim ve akım yönünde meydana gelen değişikliklerin ne tür sorunlara yol açtığı ortaya koyulmuştur.