Bitkilerdeki Biyotik (Böcek) Stres Üzerine Poliaminlerin İyileştirici Etkileri

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Öğrenci: Ahmet Faruk Güney

Danışman: Serap Sağlam

Bu çalışma, ekzojen poliaminler uygulanarak, böcekler tarafından yaprak tahribatına uğrayan bitkilerde strese karşı cevap mekanizmalarındaki değişimin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu uygulama sayesinde poliamin seviyesi artırılmamış bitkilere kıyasla uygulama yapılan bitkilerin daha sağlıklı ve toleranslı durumda olduğunun gözlemlenmesi beklenmektedir.

Ayrıca çalışmada, Helicoverpa armigera türü polifag beslenen tırtılın tarım bitkileri üzerindeki morfolojik ve fizyolojik etkileri araştırılacaktır.

Çalışma kapsamında egzogen poliaminlerin biyotik stresteki iyileştirici rolü gözlemlenecek ve bitkideki mevcut poliaminlerin tırtılların yol açtığı yaprak tahribatını ne kadar kompanse edebildiği araştırılacak. Sonrasında ise tahribata uğramış bitkiler kontrol grupları ile birlikte kuraklık stresine maruz bırakılarak hayatta kalma ve yaşam süresi performansları gözlemlenecek.