Siyasal Söylemde Mülteci Krizi: İtalya, Macaristan, Türkiye

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Öğrenci: Merve Hazer Yiğit Uyar

Danışman: Serpil Çakir

Bu tez, siyasal söylem ile mültecilere yaklaşımların siyasi iktidar ortakları tarafından nasıl oluşturdukları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma sorusuna odaklanmaktadır. Araştırma bağlamında analiz edilen veriler, Avrupa’nın seçilen ülkelerin siyasi partilerinin seçim manifestolarındaki mülteciler/göçmenler konusundaki söylemleridir. Mülteci Krizi vakası, ayaklanmaların başlamasından bu yana uzun bir geçmişi olan, seçilen ülkelerdeki mültecilere yönelik yaklaşımı anlamak için kapsamlı ve tutarlı bir veri sunmaktadır. Mevcut literatürde, mülteci krizi üzerine siyasi manifestoların Macaristan, İtalya ve Türkiye’nin ilgili analizine ilişkin genel akademik karşılaştırmalı bir değerlendirme çalışması bulunmamaktadır. Örneklem olarak seçilen ülkelerde, gözlemlenen mülteci krizi öncesi ve sonrasında izlenen çıktılar ile içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümleme yapılmıştır. Seçim manifestolarının göç/göçmen/mülteci söylemleri politik tutumlarla ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda, seçili seçim yılları içerisinde İtalya, Macaristan ve Türkiye’de örneklem seçimlerdeki söylemler ile Suriye Krizi öncesi ve sonrası seçimler için popülizm seviyeleri, mülteciler ve mülteci krizi, güvenlikleştirme, zenofobi/İslamofobi, Avrupa şüpheciliği parametreleri ile ilgili içerik, söz konusu ülkelerin mültecilere ilişkin yaklaşımlarını açıklamak için literatür ile nicel ve nitel olmak üzere, veri kullanılarak analiz edilmiştir.

Anahtar Sözcükler: Mülteci, Göçmen, Popülizm, Avrupa Şüpheciliği, İslamofobi, Zenofobi, Güvenlikleştirme, Sığınmacı, Mülteci Krizi.