2000'Lİ YILLARDA İSTANBUL'UN SİYASAL VE SEMBOLİK DÖNÜŞÜMÜ: BEYOĞLU ÖRNEĞİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: Elif Cin

Danışman: Emine Zeynep Suda

Bu çalışmada Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidarda olduğu dönemde kent politikalarının yansıması olarak Beyoğlu’nda gerçekleşen dönüşümün

nedenleri, amaçları ve sonuçları tartışılmaktadır. Neoliberal dönemle birlikte kentlerin artan önemi bu dönüşümün esas dinamiğini oluşturmakla birlikte Beyoğlu’ndaki dönüşümde bundan fazlasının gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu nedenle çalışmada Beyoğlu’nun dönüşümü kentsel ve sembolik olarak iki ayrı düzlemde incelenerek açıklanmaya çalışılmış bu sürecin anlaşılabilmesi için tarihsel olarak bölgenin geçirdiği dönüşüm de ele alınmıştır. Beyoğlu’nda kentsel dönüşüm 1980’li yıllarda uygulamaya konulan neoliberal politikaların 2000’li yıllarda AKP iktidarı döneminde de devam ettirilmesi doğrultusunda gerçekleşmiştir. Bununla birlikte AKP’nin daha önceki dönemden farklı bir kimlik olarak oluşturmaya çalıştığı Yeni Osmanlıcı politikalar doğrultusunda İstanbul’da ve daha özelde Beyoğlu’nda sembolik bir dönüşüm de yaşandığı örnekler üzerinden açıklanmıştır. Beyoğlu’nun sembolik ve kentsel açıdan yaşadığı bu dönüşümün arkasında yatan temel dinamikler açıklanarak İstanbul’un kentsel ve siyasal dönüşümü tartışılmaktadır.