Şizofreni Hastalarının Tedavisine Destek Veren 3B Avatar Tasarımı

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanlığı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Öğrenci: Reyhan ŞAHİNBAŞ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): İnci Zaim Gökbay

Beyin görüntüleme çalışmalarında şizofreni hastalarının beyinlerinde gözlemlenen yüksek beta ve gamma aktivitesi başta halüsinasyonlar olmak üzere pozitif semptomlarla ilişkilidir. Şizofreni tedavisinde antipsikotikler merkezi olup psikososyal tedaviler ile desteklenmektedir. Ancak tüm bunlar yetersiz kalabilmektedir. Teknolojinin gelişimi, şizofrenide alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmesini sağlamıştır. Avatar, sanal gerçeklik ve akıllı telefon uygulamaları en öne çıkanlarıdır. Bu tez çalışması kapsamında, şizofreni hastalarının tedavisinde destekleyici, erişimin ucuz ve kolay olduğu, mobil kullanıma uygun avatar terapi destek uygulaması geliştirilmesi amaçlanmıştır. 5 şizofreni hastası ile görüşülerek halüsinasyonlarının içeriği, ortaya çıkış zamanı ve bu zamanı tetikleyen faktörler öğrenilmiştir. İyileştirici etkiler gösteren Binaural Beat ses tonları ile elde edilen verilerden faydalanılarak her hasta için ayrı ses dosyası hazırlanmış; sonra geliştirilen avatarlara eklenerek hastalara dinletilmiştir. Değişimi somut olarak değerlendirmek için hastalara 5 psikiyatrik ölçek uygulanmıştır. Ölçek sonuçları ve hasta ile hasta yakınlarının geri bildirimlerine göre çalışmadan olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

----ENGLISH---

In brain imaging studies, high beta and gamma activity have observed in the brains of schizophrenia patients is associated with positive symptoms, especially hallucinations. Antipsychotics are central to the treatment of schizophrenia and supported by psychosocial therapies. However, all these may be insufficient. The development of technology has led to the progress of alternative treatment tools in schizophrenia. Avatar, virtual reality and smartphone applications are the most prominent. In this context, it has aimed to develop an avatar therapy support application for schizophrenic patients, which is cheap and easy to access and suitable for mobile use. Five patients with schizophrenia have interviewed to learn the content of hallucinations, the time of onset and the factors that triggered this time. Binaural Beat sound tones with healing effects and data obtained have prepared for each patient; then added to the avatars developed to listen to patients. Five psychiatric scales were administered to the patients to assess the change concretely. Positive results have obtained from the study according to the scale results with the feedback of the patients and their relatives.