Serebral palsili çocuklarda duyusal problemlerin yürüme fonksiyonu ve tipleri ile ı̇lişkisi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı Enstitüsü Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Öğrenci: MELTEM ÇELİK

Danışman: Fuat Bilgili

Serebral Palsili çocuklarda primer problemin motor bozukluklar olmasına rağmen, sosyal, davranışsal, duyusal gibi birçok alanda da sorunlara sıklıkla rastlanmaktadır. Nörolojik sistemde motor çıktıların kalitesi duyusal girdilerin kalitesi ile yakından ilişkilidir. Serebral palsili çocuklarda hastalığın nedeni olan lezyon dolayısıyla beynin iç organizasyonu negatif etkilenmiştir. Bu durum motor fonksiyonu dolayısıyla da günlük yaşamda sıklıkla kullanılan primer motor fonksiyonlardan olan yürümeyi de doğrudan etkilemektedir. Çalışmanın amacı SP'li çocuklarda duyusal problemler ile yürüme fonksiyonu ve tipleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışmaya yaşları 3 ile 10 arasında değişen toplam 30 SP'li çocuk dahil edildi. Popülasyonun duyusal durumu Duyu Profili Ölçeği ile, yürüme fonksiyonu Kaba Motor Fonksiyon Ölçeği D ve E alt bölümleri ile ve yürüme alt parametreleri Edinburgh Gözlemsel Yürüme Skorlaması ile değerlendirildi. İstatistiksel analizde ise Spearman korelasyon analizi ve lojistik regresyon analizi kullanıldı. Çalışma sonunda olguların "İşitsel İşlemleme" problemleri ile yürümedeki "Duruş Ortasında Pelvik Rotasyon" parametresi arasında (r=3,44, p<0.05), "Vestibular İşlemleme" problemleri ile yürümedeki "Diz Progresyon Açısı" arasında (r=4,8, p<0.05) ve "Aktivite Seviyelerini Düzenleyen Hareket Düzenlemeleri" ile "Duruşta Tepe Kalça Ekstansiyonu" arasında ilişki (r=2,94, p<0.05) bulunduğu belirlendi. Bu çalışma ile SP'li çocukların çeşitli duyusal alt alanlarda atipik performans sergilediği ve bu problemlerinin yürüme ile ilişkili olduğu ve özellikle yürümenin ekstansör ve rotasyonel komponentleri ve duyusal problemler arasındaki ilişkinin üç boyutlu yürüme analizi ile yapılacak daha ileri çalışmalar ile değerlendirilmesinin literature önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmüştür.