1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rus Ordusu'nun Kars'ı Ele Geçirme Süreci

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Öğrenci: Asya Setinay Karagül

Danışman: Mustafa Tanrıverdi

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı; asker mevcudu, gelişmiş teknolojinin kullanılması, savunma sistemlerindeki değişimin uygulanması bakımında 19’uncu yüzyılın en önemli savaşlarından biridir. 1877-1878 Savaşı, yerel ölçekte gerçekleştiyse de küresel sonuçlar meydana getirerek uluslararası siyasette önemli bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Söz konusu savaşta Kafkas Cephesi’nde gerçekleşen muharebelerde Osmanlı Devleti ve Rusya’nın stratejisinin temel odak noktasını Erzurum ve Kars kaleleri oluşturmuştur. Erzurum ve Anadolu’nun kalkanı olarak kabul edilen Kars Kalesi, Kafkasya operasyonlarında kritik öneme sahiptir. 1877-1878 Savaşı Kafkas Cephesi’ndeki en donanımlı kalelerden biri olan Kars Kalesinin düşüşü Osmanlı Devleti ve Rusya’nın Kafkasya politikalarını derinden etkilemiştir.

Bu çalışmada 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Kars Kalesinin düşüşü konu

edinilmiştir. Kars Kalesinin düşüşü askeri ve idari anlamda incelenerek bu kaybın kamuoyu yansımaları, Ayastefanos ve Berlin antlaşmalarındaki yeri ve savaş sonrasında gerçekleşen göçlerdeki rolü ele alınmıştır. Çalışmada, gelişen askeri teknolojiler ışığında modernleştirilen Kars Kalesinin mevcut donanımı, mühimmat ve asker miktarı göz önüne alınarak işgalin nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır.