Görünür ışık kamerası ile mikrodolaşımın değerlendirilmesi

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: Kübra VARDAR

Danışman: Uğur Aksu

Bu tez çalışmasında klinikteki mikrodolaşım düzeyinde doku oksijenizasyonu değerlendirme ihtiyacını gidermek amacıyla yeni bir yöntem ve algoritma geliştirilmiş, in vitro deneyler ile kalibrasyon ve validasyon basamakları tamamlandıktan sonra in vivo deneyler 2 aşamalı olarak planlanmıştır. Geliştirdiğimiz görünür ışık altında mikrodolaşım değerlendirmesi yapan yöntem; klinikte rutin olarak kullanılan diğer cihazlarla ilişkili sonuçlar verirken diğer cihazların analiz edemediği mikrodolaşım düzeyindeki sonuçları sunmuştur. Invaziv olmayan ve cep telefonları aracılığıyla kolay kullanılabilen sistemimizle yaptığımız klinik deneyler ile karışık cerrahi hastalarında derinin farklı bölgelerde farklı oksijenizasyon karakterleri sergilediği gösterilmiştir. Bu sonuç organ düzeyinde mikrodolaşım değerlendirmesinin önemini vurgularken kafa derisinin serebral dokuyu temsil edip edemediği sorusunu gündeme getirmiştir ve klinik deneylerin 2. Basamak çalışmalarında hem kafa derisinin serebral doku temsiliyeti ele alınmış hemde farklı anestezi yöntemleri olan total intravenöz anestezi ve inhalasyon anestezilerinin deri mikrodolaşımı üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak kafa derisi dokusunun sağ ve sol hemisfer serebral doku oksijenizasyonlarını yansıtıyor olabileceği düşünülmüş ve geliştirdiğimiz mikrodolaşım görüntüleme sisteminin kliniğin kullanıma sunulması amacıyla yeni çalışmalar için zemin oluşturulmuştur.