“Seneca’nın De Constantia Sapientis’inde İnsanın İçsel Özgürlüğü”

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Öğrenci: Elif Burcu Özkan

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Bedia Demiriş

Bu çalışmada, De Constantia Sapientis (Bilgenin Sarsılmazlığı) adlı eserinden hareketle Seneca'ya ve Stoa etiğine göre ?içsel özgürlük? ve ?sarsılmazlık? kavramları incelenmiştir. Kişinin dış koşullardan bağımsız olarak yaşamını sürdürebilmesi, erdemlerini koruyabilmesi, mutluluğu kendi içinde bulabilmesi, kendi kendine yeterli olabilmesi ve bilgece bir yaşam sürebilmesi için nasıl bir yol izlemesi gerektiği Seneca'nın başta De Constantia Sapientis'i olmak üzere diğer bazı felsefî eserlerinden yapılan alıntılardan da yararlanılarak Stoa felsefesi ışığında ele alınmıştır. Ayrıca tezde ?erdem? (arete; Lat. virtus), ?dinginlik? (ataraxia/ euthymia; Lat. tranquillitas), ?duygulanımsızlık? (apathia; Lat. impassibilitas) gibi kavramlar üzerinde de durularak içsel özgürlüğün kişiye kazandırdıkları anlatılmaya çalışılmıştır.