1924-1928 Yılları Arasında Gazete ve Dergilerde Çıkan Roman Değerlendirmeleri Üzerine Bir İnceleme

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Öğrenci: Zeynep Fatsa

Danışman: Nuri Sağlam

Bu çalışmada, 1924-1928 yılları arasını kapsayan dönemde gazete ve dergilerde tenkit hakkındaki yazılar ile yerli ve yabancı yazarların romanlarına yönelik eleştirel yazılar incelenmiştir.

Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde tenkidi edebî tür olarak inceleyen yazılara yer verilmiş, incelenen dönemde tenkidin tanımına, amacına yönelik görüşler ortaya konulmuştur. İkinci bölümde Türk romanı ve romancılarına, üçüncü bölümde ise yabancı roman ve romancılara dair yapılmış olan değerlendirmeler incelenmiştir. Sonuçta ise münekkit ve yazarların değerlendirdikleri romanlara hangi açıdan yaklaştıkları kısaca belirtilmiştir.