Phaedrus'un Şiirlerinin Kavramsal Metafor Perspektifinden Çözümlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: Elif Buse Güven Günay

Danışman: Ekin Öyken

Çalışmamızın amacı Phaedrus’un şiirlerindeki metaforları kavramsal metafor kuramı çerçevesinde çözümlemek ve bu sayede söz konusu şiirlere ilişkin yeni bir yorum perspektifi sunmaktır. Kuramsal çerçeve, fabula geleneği ve şiir incelemeleri olmak üzere üç ana bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde Batı’da metaforun tanımını ve kullanımını şekillendiren klasik yaklaşım klasik yazarların sözleriyle sunulduktan sonra kavramsal metafor kuramı açıklanmıştır. Uygulama kısmında fabula yazarı Phaedrus’un şiirleri kavramsal metafor kuramı perspektifinden çözümlenmiş ve fabula geleneğiyle ilişkili özellikleri de açıklanmıştır. Söz konusu şiirlerde genellikle güçlü/güçsüz başta olmak üzere zıt kutupları temsil eden karakterlerin kavramsal metafor kuramı kapsamında nasıl okunabileceği; hangi soyut alanların hangi somut alanlarla açıklandığı; kompozisyon ve üslup özelliklerinin bu bağlamda anlamı nasıl desteklediği tespit edilmeye çalışılmıştır.