Amorf yapılı malzemelerin gama ve nötron zırhlama özelliklerinin Monte Carlo methodu ile incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: YUSUF CENK İLTUŞ

Danışman: Lidya Susam

Yakın zamanlarda radyasyon alanındaki uygulamalar ve çalışmalar, insanları radyasyonla daha iç içe bir duruma getirmiştir. Radyasyondan korunmak için kurşun, beton gibi malzemelerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu yaygınlaşmanın yanı sıra daha ekonomik, kullanışlı ve zararsız malzemelerin geliştirilmesi ve kullanılması önemli hale gelmektedir. Bu yüksek lisans çalışmasında üç farklı kimyasal yapıya sahip amorf cam malzeme grubunun gama ve nötron zayıflatma özellikleri araştırılmıştır. Gama ışınlarını zayıflatma parametreleri Kütle Zayıflatma Katsayısı (µ/ρ), Doğrusal Zayıflatma Katsayısı (µ), Yarılanma Değer Katmanı (HVL), Onda Değer Katmanı (TVL), Ortalama Serbest Yol (mfp), Etkin Atom Numarası (Zeff), Etkin Elektron yoğunluğu (Neff) ve Foton Geçiş Faktörü (TF) olarak yer almaktadır. Nötron zayıflatma parametresi olarak, Makroskopik Etkili Çıkarma Tesir Kesiti (ΣR) hesaplanmıştır. Foton Geçiş Faktörü(TF) MCNP4C Monte Carlo kodu ile hesaplanmıştır. İncelenen TZCNX, ZX ve BTCX amorf cam malzeme grubunda, kendi grupları arasında TZCN20, Z20 ve PTC1.0 en iyi gama ve nötron zayıflatma özelliğine sahip olduğu gözlemlenmiştir.