MUSANNİFEK'E NİSBET EDİLEN AVÂMİL-İ ATİK ŞERHİ (TAHKİK VE TAHLİL)

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlahiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Öğrenci: ÜMİT KARAVER

Danışman: Musa Alak

Arap dili gramerinin önemli metinlerinden biri Abdülkāhir el-Cürcânî (ö. 471/1078-79?)'nin "Avâmil-i Atîk" adıyla da bilinen el-Avâmilü'l-mie'sidir. Bu metin üzerine çok sayıda şerh yazılmıştır. Kütüphane kayıtlarında 15. yüzyıl âlimlerinden "Musannifek" lakabıyla maruf Ali b. Muhammed b. Mes'ûd el-Bistâmî eş-Şahrûdî (ö. 875/1470)'ye nisbet edilen bir Avâmil şerhi bulunmaktadır. Tez çalışmamızda mezkur şerhin yazma nüshalarına dayanılarak edisyon-kritik metotlarına uygun bir şekilde sağlam bir metni oluşturulmaya çalışılmış, oluşturulan bu metin esas alınarak çeşitli açılardan tahlil edilmiş ve Avâmil'in diğer bazı şerhleriyle mukayesesi yapılmıştır. Ayrıca şerhin kendisine nisbet edildiği Musannifek'in hayatı ve eserleriyle ilgili bilgiler derlenerek ilim dünyasının istifadesine sunulmuştur.