Travma ve Şiddet: Yakın Dönem Televizyon Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddetin Temsili

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: Büşra Eliyatkın

Danışman: Serpil Çakır

Şiddet deneyimi, şiddete maruz kalan kişiler üzerinde travmatik etkiler yaratmaktadır. Bu etkiler kişiler üzerinde farklı şekil ve derecelerde görülebilmektedir. Kadınların maruz kaldıkları şiddet beden bütünlüğüne verdiği zarardan ötürü ağır travmatik deneyimlerdendir. Şiddet sonrası travmatik etkileri azaltmak ve TSSB, majör depresyon gibi sık görülen sonuçları engelleyebilmek destek hizmetlerinin etkili kullanılmasıyla ilişkilidir. Bu araştırmada toplumu etkileme ve yönlendirme gücü olan televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddetin temsili incelenmiştir. Yakın dönemde yayımlanan Elkızı, Adı Sevgi, Üç Kız Kardeş ve Evlilik Hakkında Her Şey adlı dizilerde kadına yönelik şiddet sahnelerinin analizi yapılmıştır. Dizilerdeki şiddetin izleyiciler üzerindeki etkisini görebilmek için izleyici yorumlarına yer verilmiştir. Araştırma televizyon dizilerinde kadına yönelik şiddetin sergilenmesinin izleyici üzerinde yarattığı etkiyi ve bu etkinin sonuçlarını ortaya koymayı hedeflemektedir.