KAN KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN METİSİLİNE DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS İZOLATLARINDA SEFTAROLİNİN TEK BAŞINA VE KOMBİNE HALDE İN VİTRO ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: GÖKNUR KARA ALTAY

Danışman: Lütfiye Öksüz

Sepsis, günümüzde halen ciddi komplikasyonlara yol açan, yüksek morbidite ve mortaliteyle seyreden bir halk sağlığı sorunudur. Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), yaygın olarak sepsise neden olan Gram pozitif bakteriler arasındadır. Günümüzde vankomisine duyarlılığı azalan veya daptomisine dirençli MRSA izolatlarının giderek yaygınlaşması alternatif tedavi arayışlarını doğurmuştur. Bu çalışmada, MRSA izolatlarında seftaroline direnç araştırılmış, dirençli bulunan izolatlarda seftarolinin vankomisin ve daptomisin ile kombinasyon halinde etkinliği incelenmiştir.

Çalışmamızda İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen toplam 100 MRSA izolatında seftarolin, vankomisin ve daptomisine duyarlılık sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile araştırılmıştır. Seftaroline dirençli MRSA izolatlarında, seftarolin-vankomisin ve seftarolin-daptomisin kombinasyonlarının in vitro etkinliği dama tahtası yöntemiyle araştırılmıştır.

Sıvı mikrodilüsyon yöntemine göre üç izolat seftaroline dirençli (MİK:8 µg/ml) iki izolat daptomisine dirençli (MİK: 2 µg/ml) bulunmuştur. Dama tahtası yöntemiyle seftaroline dirençli tüm izolatlarda seftarolinin hem vankomisin hem de daptomisin ile kombinasyonu indiferens etki göstermiştir.

Seftaroline ve daptomisine dirençli suşların tüm dünyada yayılmakta olması ve çalışmamızda da seftaroline ve daptomisine dirençli izolatların bulunmasıyla, ülkemizde dirençli izolatların yayılması ve daha yüksek MİK değerleriyle karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. Çalışmamızda seftarolinin daptomisin ve vankomisin ile kombinasyonlarında indiferens etki gözlenmesi, farklı antibiyotiklerle kombinasyonlarının denenmesi gerektiğini düşündürmektedir.