“Sürgün Sonrası Eserlerinde Ovidius'un Ruh Hali ve İmparator Augustus İle Çatışması”

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Öğrenci: Levent Keskin

Danışman: Bedia Demiriş

Latin Edebiyatı'nın üstün şairi Publius Ovidius Naso'nun, dönemin Roma İmparatoru Augustus'un resmi görüşleriyle uyuşmayan tarz ve tutumu sonucu gönderildiği sürgünde kaleme aldığı Tristia, Epistulae Ex Ponto ve Ibis adlı eserleri incelenmektedir. Sürgün sırasında hem bir Roma vatandaşı hem de dönemin en başarılı Romalı şairi olarak katlandığı ruhsal ve fiziksel sıkıntılar, devinimler ve merkezi otoriteye karşı sergilediği sanatçı direnci, söz konusu üç metin vasıtasıyla ortaya konmaktadır. Çatışmann arka planının daha iyi anlaşılması bakımından, Şair'in sürgün öncesi yazdığı bazı sıradışı eserlerine de başvurulmaktadır.