ÇEVRE SORUNLARI AÇISINDAN ULAŞIM SEKTÖRÜNDE ALTERNATİF ENERJİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: AHMET BİLSEL

Danışman: İsmet Akova

Bu tezde, çevre sorunları açısından ulaşım sektöründe alternatif enerjinin kullanılabilirliği incelenmiştir. Tezin amacı, ulaşım sektöründe alternatif enerji kaynaklarının kullanılabilirliği durumunda, çevre sorunlarının azaltılabileceğinin ortaya koymaktır. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar esnasında; ulaşım sistemlerinde kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklarının yaklaşık olarak, yıllık 107,5 milyon ton CO2 emisyonuna sebep olduğu görülmüştür. Ülkemizde ulaşım sistemlerinde kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklarının yerine kullanılabilecek, alternatif enerji kaynakları içerisinde en hızlı gelişme gösteren elektrik motorlu ve hibrid araçların toplam araçlar içerisindeki payı şuan için %1’i henüz geçmemektedir. Ulaşım sistemlerinden kaynaklı CO2 emisyon değerlerinin azaltılmasında büyük bir potansiyeli olan elektrik motorlu ve hibrid araçların yaygınlaşması CO2 emisyon değerlerinde azalmaya sebep olacağı, yakıt türlerine göre emisyon karşılaştırması ile ortaya konulmuştur. %100 sıfır emisyon değerine sahip elektrikli araçların kullandığı elektriğin hangi enerji kaynağından elde edildiğinin CO2 emisyon değerleri üzerindeki etkisi ortaya konulmuş ve fosil yakıtlardan elektrik üretiminin alternatif enerji kaynakları ile temin edilmesi durumunda ortaya çıkacak olan CO2 emisyon azalımının çevre sorunları üzerindeki olumlu etkileri ortaya konulmuştur.