Russell mantıkçılığının (Logicism) temel ilkeleri ve sorunları

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: BUŞRA AŞIK BİRLİK

Danışman: Uğur Ekren

Bu tezin amacı Russell'ın mantıkçılık felsefesinin temel ilkeleri ve söz konusu ilkelerin karşılaştığı sorunlar bağlamında Russell'ın çağdaş felsefedeki önemini ortaya koymaktır. Russell'ın mantıkçılığı, matematik ve felsefedeki sorunların mantıksal analiz ile çözülebileceğini öneren bir felsefi akımdır. Russell, mantığın dilin ve düşüncenin temeli olduğunu ve böylelikle doğru bilgiye ulaşılmasında büyük bir etken olduğunu düşünmektedir. Bu doğrultuda, Russell'ın mantıkçılığının tarihsel arka planı, gelişimi, temel kavramları, yöntemleri ve eleştirileri bu tezde ele alınmıştır. Aynı zamanda Russell'ın mantıkçılığa dair düşüncelerinin bilim felsefesi, ontoloji, epistemoloji, mantık ve analitik felsefe gibi alanlarda etkili olması sebebiyle felsefe alanında yapılacak bir çalışma için Russell mantıkçılığının önemli bir referans noktası olduğu vurgulanmıştır.