Üniversite Kütüphanelerinde Ekitap Dermesinin Yönetiminde Yaşanan Sorunlar: İstanbul’da Durum

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: Çağla Çetinkaya

Danışman: Hülya Dilek Kayaoğlu

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve özellikle internet, elektronik yayıncılık alanının ortaya çıkmasına ve onun bir uzantısı olan ekitabın yaygınlık kazanmasına neden olmuştur. Eğitim ve araştırmayı destekleyen üniversite kütüphaneleri de yayın hayatındaki bu gelişmeleri ekitapları dermelerine katarak izlemişlerdir. Kullanıcılara her yerden ve her zaman erişim olanağı veren ve kütüphanelere fiziksel olarak yer tasarrufu sağlayan bu yeni formatın seçimi, satınalınması, kataloglanması ve erişilebilir kılınması ise basılı ortamdan çok daha farklı teknik ve mesleki bilgiye hakim olmayı gerektirmektedir. Bu tezin amacı ekitap dermesinin İstanbul’daki üniversite kütüphanelerinde nasıl yönetildiğini belirlemek ve bu konuda henüz literatüre yansımamış sorunları ve  zorlukları ortaya çıkarmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere nitel bir araştırma yaklaşımı (qualitative research) benimsenmiş ve URAP 2020/2021 İstanbul sıralamasında yer alan 10 üniversitenin kütüphanesinde ekitap yönetiminden sorumlu kütüphanecilerden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle veri toplanmıştır.

Araştırmanın bulguları göstermektedir ki araştırma kapsamına dahil olan İstanbul’daki üniversite kütüphanelerindeki ekitap yönetiminin çerçevesi tüm aşamaları içermemekte; ağırlıklı olarak bütçe (belirleme ve tahsis etme), seçim süreci (sağlama modelleri dahil), lisanslama ve kullanımı değerlendirme süreçlerine odaklı ya da onlarla sınırlı olarak gerçekleşmektedir.