Bipolar Bozukluğu Olanlar ve Birinci Derece Yakınlarında Aksonal Dejenerasyonla İlgili Belirteçler, Bilişsel İşlevler ve Ak Madde İlişkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Burcu Kök Kendirlioğlu

Danışman: Nurcan Orhan

Özet:

ÖZET

Kök Kendirlioğlı, B. (2024). Bipolar Bozukluğu Olanlar Ve Birinci Derece Yakınlarında Aksonal Dejenerasyonla İlgili Belirteçler, Bilişsel İşlevler ve Ak Madde İlişkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sinirbilim ABD. Doktora Tezi. İstanbul.

 

Bipolar Bozukluk (BPB) bilişsel işlev kaybının bulunduğu, yeti yitimine neden olan önemli bir hastalıktır. Bilişsel işlev kaybının etyopatogenezinde aksonal dejenerasyonun olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın amacı BPB’de olası aksonal dejenerasyonu gösteren serum belirteçleri ile bilişsel işlevlerin sağlıklı kontrol (SK) ve hasta yakınları ile karşılaştırılmasıdır.

Çalışma kesitsel ve karşılaştırmalı olarak dizayn edilmiş olup 18-50 yaş arası katılımcılardan oluşturulmuştur. 50 BPB-I tanılı hasta, 42 BPB tanılı bireyin akrabası ve 53 SK çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların serum kitinaz-3 benzeri protein 1 (YKL-40), çözünür ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörü (suPAR), büyüme ile ilişkili protein-43 (GAP-43), nörofilament hafif zinciri (NfL) ve drebrin ölçümleri yapılmış ve nörobilişsel testler uygulanmıştır.

Hem YKL-40 hem de suPAR seviyeleri BPB’de hasta yakını (p=0,036, p<0.001) ve SK’lara (p=0,020, p<0,001) göre yüksek saptanmıştır. NfL ise hasta yakınlarında SK’lara göre düşük saptanmıştır (p=0,001). Diğer belirteçler için üç grup arasında herhangi bir anlamlı fark tespit edilmemiştir. BPB’de bilişsel işlevler iki gruba kıyasla bozulmuştur. Bilişsel işlevler yaş ile negatif, eğitim yılı ile ise pozitif ilişki içerisindedir. BPB’de antipsikotik kullanımı ve hastalık süresi ile bilişsel işlevler arasında negatif ilişki saptanmıştır. YKL-40’ın bilişsel testler ile ilişkisi saptanmazken suPAR’ın BPB’de yürütücü işlevler, sözel ve görsel bellek ile anlamlı ilişkisi saptanmıştır.

BPB’de YKL-40 ve suPAR serum düzeylerini, hastalığın yarattığı aksonal dejenerasyonu yansıtan önemli belirteçler olarak önermekteyiz. Özellikle suPAR’ın tedavi ve bilişsel işlevler ile ilişkisi nedeniyle hastaların takip sürecinde bu belirteç olarak kullanılabilir. Risk gruplarda NfL’nin aksonal dejenerasyon açısından izlemi faydalı olabilir. Gelecekte prospektif tasarlanmış ve görüntüleme incelemelerinin de yapılacağı çalışmalar yapılması önerilir.

 

Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, aksonal dejenerasyon, YKL-40, suPAR, nörobilişsel işlevler

 

Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 38342