KARANLIK ÜÇLÜ ÖLÇEĞİ: TÜRKÇE’YE UYARLAMA, GÜVENİLİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMASI

Toplu Yaşlıoğlu D., Atılgan Ö.

JOURNAL OF MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES FACULTY, cilt.5, sa.3, ss.725-739, 2018 (ESCI)

Bu çalışmanın amacı “Karanlık Üçlü” adı verilen, makyavelizm, psikopati ve narsizm kişilik özelliklerini ölçmek için kullanılmakta olan ölçeğin Türkçe’ye uyarlanarak güvenilirlik ve geçerliliğinin ortaya konulmasıdır. Bir işletmede yönetici pozisyonunda çalışanlar araştırma örneklemi olarak seçilmiştir. Ölçeğin Türkçe dilinde güvenilirlik ve geçerliliğinin test edilebilmesi için iki farklı örneklemden veriler toplanarak önce keşfedici ve daha sonra da doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin üç faktörlü yapısının doğrulandığı görülmüştür. Ardından yapı geçerliliği için gerçekleştirilen yakınsak ve ıraksak geçerlilik testlerinde de herhangi bir sorun gözlenmediğinden ölçeğin güvenilir ve geçerli bir ölçek olduğu ileri sürülebilmektedir. Söz konusu bu bulgular, karanlık üçlü ölçeğinin özellikle işletme yönetimi alanında yapılacak çalışmalarda kullanılabilmesi için güvenilir ve geçerli bir araç olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.