1980 Sonrası Dönemde Türkiye’de Tarımın Gelişimi ve Uygulanan Tarım Politikaları

ŞANLI F. B., GÜLBAHAR M. O.

Journal Of Qafqaz University, sa.22, ss.134-152, 2008 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2008
  • Dergi Adı: Journal Of Qafqaz University
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus

Hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler açısından tarım sektörü, ülke nüfusunun beslenmesi ve kalkınma açısından vazgeçilemeyecek bir faaliyet alanıdır. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ekonomisi tarıma dayanan, çalışan nüfusun büyük bir bölümünü bu sek¬törde istihdam eden Türkiye, 1980'lere kadar korumacı politikalarla tarımı geliştirmeye çalışmıştır. Söz konusu dönemde, tüm dünyada da tarım kesimini korumaya yönelik politikalar uygulanmıştır. 1980'lerin başında ise, dünya tarımsal üretiminde yaşanan bolluk ve uluslararası pazarların durgunluğu, ülkelerin tarımı serbestleştir¬meye yönelik kararlar almasında etkili olmuştur. 1990'ların başında GATT'a üye ülkeler "Tarım Anlaşması"nı imzalayarak korumacılığın azaltılması kararını almıştır. Türkiye ise, hazırlığını tamamlamadan geçtiği tarımsal serbestleşme sürecinde, 1990'larda tarım ürünlerinde kendi kendine yetebilirliğini kaybetmiştir. 2000'lerde de, sektörü teşvik edici, üretim kalitesini ve verimliliğini arttırıcı tedbirlere başvurmuştur. Teknolojilerin yenilenmesi, kalifiye eleman yetiştirilmesi, tarım ürünlerinin maliyetini düşürücü, rekabet gücünü arttırıcı tedbirlerin alınması yönündeki girişimler başlatılmıştır. Ancak, ekilebilir arazilerin küçük ölçeklerde olması, altyapının yeterince gelişmemesi, AB normlarına uygun hukuki düzenlemelerin eksikliği, destekleme politikalarının dünya şartlarına uygun düzenlenememesi Türk tarımının içinde bulunduğu sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

The agricultural sector is an indispensable activity area by means of nutrition of population and progress, for developed and developing countries. Turkey, whose economy consisted mostly of and majority of working population was employed in agricul¬ture, tried to improve the sector with conservative policies till 1980s. In this time period, conservative policies for agriculture were practiced throughout the world as well. In the beginning of 1980s, countries made decisions intended to liberalize agriculture, as a result of profusion of agricultural production and recession in the international markets. Member countries of GATT have signed "Agreement on Agriculture" and decided to decrease conservation in the first years of 1990s. In this process of agricultural liberalization that she was not ready for, Turkey has lost her sufficiency in agricultural products. In the 2000s, the country took precautions for encouraging the sector and increasing production quality and productivity. Attempts of precautions for technology renewal, training qualified staff, decreasing agricultural product costs and increasing competitiveness have begun. However, Turkish agriculture is currently suffering from the problems like having small scale arables, having unimproved infrastructures, deficiency of legal arrangements suitable for EU norms, not having suitable supportive policies drawn up for the world's conditions.