Osmanlının son döneminde bir bilim ve devlet adamı, Giritli Sırrı Paşa

Koçkuzu A.

SELCUK UNIVERSITESI ILAHIYAT FAKULTESI DERGISI, cilt.1, sa.14, ss.189-214, 2002 (SSCI)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 14
  • Basım Tarihi: 2002
  • Dergi Adı: SELCUK UNIVERSITESI ILAHIYAT FAKULTESI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Social Sciences Citation Index (SSCI)
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Hayır

Biz bu makalede Giritli Sırrı Paşa’nn çok yönlü olan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikli olarak Sırrı Paşa’nn Tefsir ilimleriyle olan ilgisi üzerinde duracağız, daha sonra Kelam konusunda yaptığı çalışmalardan bahsedeceğiz. Ayrıca eserlerinde Felsefe, Tasavvuf, Kıraat İlimleri gibi konularda Sırrı Paşa’nn ortaya koyduğu görüşleri inceleyeceğiz.  Eserlerinde günümüz Türkçesine göre oldukça ağır ve sanatlı edebi bir dil ve üslup kullanan Sırrı Paşa, dilin değişime uğraması,daha sonra dini ilimlerin bir süre öğretim ve eğitim dünyasından kaldırılışı sebebiyle uzun yıllar meçhullüğe itilmiştir.