Ursula Biemann İle Video İşleri Üzerine Söyleşi: Dekolonyalizm, İklim Krizi, İnsan-Sonrası Ve Videocoğrafya

Akbulut H.

sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi, cilt.14, sa.1, ss.179-196, 2023 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Vaka Takdimi
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Pratik temelli bir araştırmaya dayanan Ursula Biemann, yerel, küresel ve gezegensel bağlamlarda siyaset ve çevrenin birbiriyle bağlantısını ele alan video denemeleri ve metinler üretiyor. İsviçre'nin Zürih kentinde yaşayan Biemann'ın araştırmaları, Grönland'dan Amazon'a kadar uzak bölgelerde iklim değişikliği ile petrol ve su ekolojilerini incelediği saha çalışmalarını içeriyor. Son saha araştırması onu, video arşivleri, sergiler ve deveniruniversidad.org çevrimiçi platformunu oluşturduğu biyokültürel bilgi için yerli bir üniversitenin ortak yaratımına dahil olduğu Güney Kolombiya'ya götürdü. En yeni video çalışması Forest Mind, batı ve yerli bilgi sistemleri arasında köprü kuran bu bağlamdan ortaya çıkmıştır. Çok yönlü bir sanatçı olan Bieman, bu söyleşide video denemelerinin dayandığı çok sayıdaki düşünsel temelleri anlatıyor ve bizleri, eserleri aracılığıyla insana, gezegene, doğaya ve bilime dair farklı bilme ve görme yolları üzerinde düşünmeye davet ediyor.