Nano-hidroksiapatitli (n-hap) diş macunlarının mine remineralizasyonu üzerine etkileri

GÖRKEN F. N., PINAR ERDEM A., İKİKARAKAYALI G., SEPET E.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, cilt.47, sa.2, ss.81-88, 2013 (Hakemli Dergi) identifier

Modern diş hekimliğinin amacı; diş çürüğünün invaziv restoratif girişimlerle tedavisi yerine erken dönemde önlenmesidir. Son zamanlarda demineralize olmuş mine dokusunun herhangi bir restoratif tedavi uygulamadan remineralize edilebilmesi büyük önem kazanmıştır. Nano hidroksiapatit partikül- leri diş minesindeki apatit kristalleriyle morfolojik ve yapısal olarak benzerlik göstermektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda nano hidroksiapatitin mine çürük lezyonlarını remineralize edici etkisi olduğu ortaya konmuştur. Bu derleme çalışmasında nano hidroksiapatit içeren diş macunlarının remineralizasyon üzerine etkileri detaylı olarak incelenmiş ve bu konuda yapılmış olan çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir.
The purpose of modern dentistry is the early prevention of tooth decay rather than invasive restor- ative therapy. In recent years, remineralization of the demineralised enamel without using any restorative treatment becomes more important. Nano-sized particles have similarity to the apatite crystals of tooth enamel in morphology and crystal structure. Recently, some reports have shown that nano-hydroxyapatite has some potential to remineralize of enamel lesions. In this review, the effects of nano-hydroxyapatite toothpastes on remineralization were examined and studies on this subject were explained with details.