KIRGIZİSTAN'DA DİN EĞİTİMİ VE ARAŞAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ

• Basım Tarihi: 2009
  • Yayınevi: Başak Yayınları
  • Basıldığı Şehir: İstanbul

Bu kitap, Kırgızistan'da Din Eğitimi konusunda yazılmış ilk önemli eserdir. Eserde Kırgız halkı arasında Tarih boyunca yürütülmüş olan Din eğitimi faaliyetleri hakkında derli toplu bilgi verilmektedir. Bu bağlamda bilhassa Kırgızların Müslüman olmasından sonra bölgede Din eğitimi alanında meydana gelen gelişmeler; Kırgız topraklarında yetişmiş ünlü âlimler vs. işlenmektedir. Kırgız topraklarının Rusların denetimine geçtiği dönemler ile Sovyetler Birliği zamanında Kırgızistan'da Din eğitiminin durumu hakkında da eserde bilgi mevcuttur. Bağımsızlıktan sonra Din eğitimi alanındaki gelişmeler ise daha kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Bu kısımda Kırgızistan'da Din eğitimi veren kurumlar hakkında geniş bilgi serdedilmiştir. Bu cümleden olarak Kırgızistan'da Din eğitimi veren önemli kurumlardan biri olan Oş Devlet Üniversitesi Araşan Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Fakültesine de yer verilmiş ve söz konusu Fakültenin eğitim hizmetlerine özel bir bölüm tahsis edilmiştir. Burada Fakülte, gerek eğitim öğretim kadrosu, gerek verdiği eğitim hizmetinin kalitesi ve gerekse diğer yönlerden uzun uzadıya incelenmiştir. Kitap, gerek Kırgızistan'da gerekse bölgedeki diğer Orta Asya Cumhuriyetlerinde mevcut Din eğitimi faaliyetleri ve bunun niteliği hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir eserdir.