Culture and Biology at a crossroads: The Middle Pleistocene Record of Yarımburgaz Cave (Thrace, Turkey).

Howell F. (Editör), Arsebük G. (Editör), Kuhn S. L. (Editör), Özbaşaran M. (Editör), Stiner M. C. (Editör)

Ege Yayınları, İstanbul, 2010

• Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2010
  • Yayınevi: Ege Yayınları
  • Basıldığı Şehir: İstanbul

1988 – 1990 yılları arasında,  her biri yaklaşık 40’ar günlük üç kazı dönemi boyunca, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güven Arsebük’ün başkan ve Mihriban Özbaşaran’ın alan yöneticisi olarak görev gördüğü, Berkeley’deki California Üniversitesi’nden (A.B.D.) müteveffa F.Clark Howell’ın da malî ve idarî katkılarıyla desteklenen çok uluslu çalışmanın bir ürünü olup, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin fiili katkılarıyla gereçekleştirilen, İstanbul’un 22 km kadar Batı’sında, Küçükçekmece Gölü’nün ise l.5 km Kuzey’inde yer alan Yarımburgaz Mağarası’nın tarihöncesi dönemlerinin en eski aşamalarına ait çalışmaların sonuçlarını yansıtan ve İngilizce olarak kaleme alınmış olup, nihaî kazı raporu niteliğinde olan söz konusu bu yayın  güncel veri ve bilgileri içerir. Başka bir deyişle Yarımburgaz Mağarası ile ilgili kazı çalışmaları her ne kadar 1990 yılında fiilen sona ermişse de kitapta 2010 yılında yayınlanmış olan bölümlerin her biri, kendi içinde güncelleştirilmiştir.