Negatif Reel Faiz Politikası: Uygulamalar Çerçevesinde Bir Değerlendirme

Gürbüz A. Ş., Hiç F. Ö., Bozik M. S.

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Ekonomisi, Ahmet İncekara,Salim Ateş Oktar, Editör, Istanbul University Press, İstanbul, ss.427-441, 2023

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Istanbul University Press
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Editörler: Ahmet İncekara,Salim Ateş Oktar, Editör

Küresel Finansal Kriz sonrasında ortaya çıkan resesyon, Merkez Bankalarının geleneksel para politika araçlarının yanına geleneksel olmayan araçları da eklemesine neden olmuştur. Birçok merkez bankası resesyon sürecinde faiz koridoru uygulaması, sözlü yönlendirme ve likidite yönetimi araçlarını devreye sokarken parasal genişlemeyi temel hedef haline getiren merkez bankalarının öncelikli politika tercihi faiz oranlarının düşürülmesi olmuştur. Bu süreci takiben FED sıfır faiz oranı politikası doğrultusunda, politika faiz oranlarında kademeli bir indirim gerçekleştirirken, parasal genişlemeyi sağlama noktasında ise varlık alımlarını artırmıştır. Avrupa Merkez Bankası da ortaya çıkan resesyonla mücadele noktasında büyük ölçekli varlık alım programını başlatmıştır. Ayrıca AMB, parasal birlik içinde ekonomik toparlanmanın tekrar sağlanabilmesi ve enflasyon hedefinin gerçekleştirilmesi için Negatif Faiz Oranı Politikasını uygulamaya koymuştur. Bu çalışmada, geleneksel olmayan bir para politikası aracı olarak negatif faiz oranı politikası araştırılmış, uygulayan merkez bankaları ve uygulama amaçları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca yapılan literatür araştırmaları doğrultusunda Negatif Faiz Oranı Politikasının Türkiye için uygulanabilirliği tartışılmıştır.