Kardiyovasküler Hastalıklarda Egzersiz


Dinçer Ş., Metin G.

Türkiye Klinikleri Aile Hekimliği Özel, Doç. Dr. Hatice Kurdak, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.74-79, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.74-79
  • Editörler: Doç. Dr. Hatice Kurdak, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sedanter yaşam tarzı kardiyovasküler sistem (KVS) hastalıkları açısından majör ancak, modifiye edilebilir bir risk faktörüdür. KVS hastalıkları Türkiye’deki ölüm nedenleri içinde ilk sırada yer almaktadır. KVS hastalıkları içinde ise iskemik kalp hastalıkları, diğer kalp hastalıkları ve hipertansif hastalıklar ön sırada yer almaktadır. KVS hastalığı olan bireyler düzenli egzersize katılımla birlikte yerine getirecekleri hayat tarzı değişikliklerinden fayda görmektedirler. Vücudun egzersize cevabında KVS, özellikle de kalbin sistolik ve diyastolik fonksiyonları, ana role sahip unsurlar olarak öne çıkar. Bu noktada kardiyak rehabilitasyon yaklaşımı, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerini bireyin hayatına kalıcı olarak katmayı hedefler. Ayrıca KVS hastalıklarına sahip bireylerde gidişatı yavaşlatarak, stabilize ederek, hatta aterosklerotik süreci tersine çevirerek mortalite/morbidite oranlarını düşürebilir. Bu nedenle egzersiz temelli kardiyak rehabilitasyon uygulamalarının hem korunma amaçlı hem de tedavi amaçlı olarak yerinde ve uygun şeklide kullanılması KVS hastalıklarından kaynaklı morbidite ve mortalite oranlarını aşağı çekerek hayat kalitesini artıracak ve sağlık sistemine getirdiği ekonomik yükün azalmasına da katkıda bulunacaktır.

Sedentary lifestyle is a modifiable, major risk factor for cardiovascular diseases. Cardiovascular system diseases are the most common cause of death in Turkey. Ischemic heart disease, other heart diseases and hypertensive diseases are on the top three ranks of cardiovascular diseases. Patients with cardiovascular diseases benefits from regular exercise along with lifestyle changes. Cardiovascular system, particularly systolic and diastolic functions, stands out with regards to the body’s response to exercise. Therefore, cardiac rehabilitation aims to permanently incorporate exercise and lifestyle changes into patients’ lives. Cardiac rehabilitation may decrease mortality and morbidity by stabilizing, slowing or even reversing the progression of the atherosclerotic process. Therefore, performing exercise-based cardiac rehabilitation not only increase quality of life but also decrease the economic burden of healthcare system by reducing mortality and morbidity of cardiovascular disease.