COVİD-19 TANILI ORTOPEDİK ACİLLERE YAKLAŞIMIMIZIN MORTALİTEYE ETKİSİ

Canbolat N., Büget M. İ.

1. ULUSLARARASI TIP BİLİMLERİ VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Şubat 2021, ss.543

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.543

GİRİŞ ve AMAÇ: Covid-19 Pandemisinde acil servise başvuran ve opere edilmesi gereken hasta- ların yönetimi büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada amacımız; İstanbul Tıp Fakültesi, Ortopedi Acil Kliniğine başvuran Covid-19 tanılı hastalara yaklaşımımızın mortaliteye etkisini araştırmak YÖNTEM ve GEREÇLER: Ağutos 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında kliniğimize başvuran Covid-19 tanısı almış acil ortopedi vakaları çalışmaya dahil edildi. Covid-19 tedavisi almadan acil olarak opere edilen (Grup A) ve Covid-19 tedavisi alıp ameliyat için optimize edildikten sonra opere edilen (Grup E) hastalar olarak 2 gruba ayrıldı. Demografik veriler, ameliyat bekleme süreleri, hastane yatış süreleri, yoğun ba- kım ünitesi yatış süreleri kaydedildi. BULGULAR: Çalışmamızda 16 hasta araştırıldı. Covid-19 tedavisi almadan opere olanlar Grup A, genel durum optimizasyonu sağlandıktan sonra opere olanlar Grup E olarak ikiye ayrıldı. 5 (%31,3) hasta Grup A, 11 (%68,8) hasta ise Grup E’ye dahil edildi. Ameliyat bekleme süresi Grup A’da 8,4 ± 6,34, Grup E’de ise 14 ± 13,47 gün idi. Hastane yatış süresi Grup A’da 10,4 ± 5,94, Grup E’de 44 ± 52,76 gün idi. Yoğun bakım ünitesi yatış süresi Grup A’da 3,8 ± 4,81, Grup E’de ise 1,63 ± 1,62 gün idi. Grup A’da 4 hasta (%80), Grup E’de 1 hasta (%9,09) exitus olmuştur. Mortalite açısından 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,002). TAR- TIŞMA ve SONUÇ: Covid-19 tanısı almış acil ortopedi vakalarında, hastanın genel durumu iyi analiz edilerek eğer ameliyat için beklenebiliyorsa, Covid-19 tedavisi alıp genel durumu stabilize edildikten sonra opere edilmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Ortopedik Anestezi, Acil