İstanbul Üniversitesi Gözlemevinden Belirlenen Yeni bir Delta Scuti Türü Değişenin İlk İncelemesi

Çördük M., Sağlam M. T., Aliş S., Özgül G., Özgüllü O., Göktürk F. E., ...Daha Fazla

22. Ulusal Astronomi Kongresi (UAK), İzmir, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2022

• Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: İzmir

Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Gözlemevinin İST40 Teleskobu ile belirlenen yeni bir kısa dönemli zonklayan değişen yıldızın ilk analizleri sunulacaktır. Bu yıldız, mukayese amaçlı kullanılırken tespit edilmiş ve yıldızın değişkenliğini doğrulamak için 10 farklı gecede çok bantlı ışıkölçümü gerçekleştirilmiştir. Çok bantlı ışık eğrilerinin frekans analizi ile yıldızın birincil değişim periyodu yaklaşık P~0.95 saat olarak belirlenmiştir. Değişim periyodu ve genliği yıldızın bir Delta Scuti olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca makine öğrenmesi yöntemleriyle yapılan analiz de değişenin bir Delta Scuti olduğunu önermektedir. Delta Scuti türü yıldızlar için literatürde verilen bağıntılar yardımıyla yıldızın mutlak parlaklığı, etkin sıcaklığı ve tayf türü gibi bilgileri de elde edilmiştir.