CİNSİYET HOŞNUTSUZLUĞU OLAN ADOLESANLARDA ENDOKRİNOLOJİK YAKLAŞIM

Karakılıç Özturan E., Darendeliler F. F.

J Ist Faculty Med, cilt.84, sa.1, ss.11-16, 2021 (ESCI)

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 84 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.26650/iuitfd.2021.0203
  • Dergi Adı: J Ist Faculty Med
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), TR DİZİN (ULAKBİM)

Cinsiyet hoşnutsuzluğu (CH), en az 6 ay süreyle kişinin hissettiği/ dışa vurduğu cinsiyetiyle doğumdaki cinsiyeti arasında belirgin uyumsuzluk olması ve bu duruma işlevsellikte bozulmanın eşlik etmesi durumudur. Psikiyatrik değerlendirmeler sonrasında CH tanısı kesinleşen adolesanlarda medikal tedaviler üç aşamalıdır. Birinci aşama GnRH analog tedavisiyle puberte baskılanması, 2. aşama tedaviye cins steroidlerin eklenmesi, 3. aşamaysa 18 yaş sonrasında cerrahi düzeltme, cins steroid tedavisinin devamı ve hormon düzeylerinin normal aralıkta tutulmasıdır. Trans bireyler- de cinsiyet dönüşümü uzun ve zorlu bir süreçtir. Ancak toplumsal farkındalık arttıkça ve kliniklerin artan deneyimleri ile bu bireyle- rin gerekli tedavilere erişimi kolaylaşacaktır.