Submandibuler gland marjinal zon lenfoması: olgu sunumu.


Aydın S., Özel H., Demir M. G., Berk D., Çakıl T.

40. Türk ulusal kulak burun bogaz ve bas boyun cerrahisi kongresi, Antalya, Türkiye, 7 - 11 Kasım 2018, ss.121-122

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.121-122
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

[P067][Baş ve Boyun Cerrahisi]

SUBMANDİBULER GLAND MARJİNAL ZON LENFOMASI: OLGU SUNUMU

Sedat Aydın1, Hanife Özel1, Mehmet Gökhan Demir2, Derya Berk1, Tolga Çakıl1

1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kartal Dr Lütfi Kırdar SUAM Kulak Burun Boğaz Kliniği, İstanbul
2Prof. Dr. Celal Ertuğ Etimesgut Devlet Hastanesi, KBB Uzmanı, Ankara

Amaç: Tükrük bezlerinde primer lenfomalar oldukça nadir izlenir. B hücreli ekstranodal non-Hodgkin lenfomalar grubundan olan Mukozayla ilişkili lenfoid doku (MALT) lenfomalar ise gastrointestinal sistem, tiroid ve tükrük bezleri gibi ekstranodal bölgelerden kaynaklanırlar. Burada az görülmesi ve bu tür tümörlere yönelik farkındalığın sağlanması amaçlanmıştır.

Olgu: 52 yaşında kadın hasta, sağ çene altında ağrısız şişlik yakınması dışında ek yakınmaları olmaksızın kliniğimize başvurdu. Hastanın yapılan tiroid ve sağ servikal kitleden yapılan ultrasonografi (USG) ve USG eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisinde(İİAB) tiroid sağ lob İİAB lenfoid hücrelerden zengin materyal şeklinde, ve sağ servikal kitle İİAB de lenfoid hücrelerden zengin materyal olarak gelmiş olup epitelyal malignite veya granülamatöz lezyon saptanmamıştır.

Tedavi ve Prognoz: Hastaya boyunda kitle ön tanısıyla sağ taraflı kitle ile birlikte submandibular gland eksizyonu sorunsuzca uygulanmıştır. Histopatolojik inceleme sonucu submandibuler gland ekstranodal marjinal zon lenfoması olarak gelmiştir. Bu sonuçlar ile hasta onkoloji bölümünce takip altına alınmıştır.

Yorum: Ekstranodal marjinal zone lenfomaların submandibuler glandta görülmesi oldukça nadir olup boyunda kitle ile başvuran hastalarda bu nadir patolojinin erken dönemde tanı ve tedavisinin sağlanması Baş boyun cerrahisi ile uğraşan cerrahların farkındalığının arttırılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Boyun, Histopatoloji, Mukozayla ilişkili lenfoid doku lenfoması, Submandibular bez