İST40 Teleskobu ile Yürütülen Işıkölçüm Gözlemlerinin İlk Sonuçları

Çördük M., Aliş S., Sağlam M. T., Özgül G., Göktürk F. E., Özgüllü O., ...Daha Fazla

22. Ulusal Astronomi Kongresi (UAK), İzmir, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2022

• Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: İzmir

2017 yılında İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen bir Güdümlü Proje ile eksikleri giderilen, fotometrik filtreler ve CCD kamera ile donatılan İST40 teleskobu, başta lisans öğrencileri tarafından eğitim ve araştırma amaçları ile kullanılmaya başlanmıştır. Kasım 2017'den beri 100'den fazla gecelik gözlem verisi elde edilmiş, bu gözlemlerde 40 farklı cisim gözlenmiştir. Gözlenen cisimlerin %68'i değişen yıldız olmakla birlikte, ötegezegen geçişleri, asteroid ve kuyrukluyıldızlar ile AGN ve benzeri kaynaklar da gözlenmiştir. Bu kısa bildiride, şimdiye kadar yapılan gözlemlere ait temel istatistikler, elde edilen ilk sonuçlar ve teleskobun performansı ışık eğrileri ile birlikte sunulacaktır.