Ergenlerde Sık Rastlanılan MineralVitamin Eksikliklerinin ve Tiroid Fonksiyon Bozukluklarının Araştırılması

Creative Commons License

Tuğrul Aksakal M. Z., Yetim Şahin A., Kılıç A., Baş F., Darendeliler F., Gökçay E. G.

ADSAD I. Ulusal Ergen Sağlığı Kongresi, İstanbul, Türkiye, 15 - 17 Kasım 2019, ss.52

• Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.52

Giriş Ergenlerde beslenme düzensizliği ve dengesizliği sık görülmektedir. Ambalajlı gıda tüketimi endokrin bozucu kimyasallara maruziyeti arttırdığından dolayı hormonal bozukluklara da rastlanabilmektedir. Amaç; İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ergen Sağlığı Bilim Dalı polikliniğine başvuran ergenlerde demir ve vitamin eksiklikleri, tiroid fonksiyon bozukluklarının araştırılmasıdır. Materyal ve Metod Çalışmada Ergen Sağlığı polikliniğine değişik nedenlerle başvuran yaş aralığı 89/12 ile 236/12 arasında değişen, 922 ergenin (582 K, 340 E) ayrıntılı öykü, fizik muayene ve laboratuar bulguları retrospektif olarak değerlendirildi. Sistem sorgulamalarında yorgunluk, halsizlik, uyku problemi, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, üşüme/terleme, kas/eklem ağrısı gibi parametreler değerlendirilmiş; varolan şikayet ve bulgulara yönelik laboratuar tetkiki istenmişti. Laboratuar tetkiklerinin (tam kan sayımı, ferritin, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, B12 vitamini, folat, 25 OH D vitamini (25OHDvit) düzeyleri ve tiroid fonksiyon testleri) dökümü yapıldı. Bulgular En sık gözlenen vitamin eksikliği 25OHDvit eksikliği idi. 25OH Dvit düzeyi toplam 548 hastada ölçülmüştü ve %54 hastada (n=294) ≤20 ng/mL, %28’inde 20-30 ng/mL düzeyinde idi. 25OHDvit düzeyi kız ve erkek ergenler arasında farklılık göstermedi ve en sık eksikliğin görüldüğü aylar Şubat ve Mart ayları olarak saptandı. Hastaların %14’ünde (n=69, total=486) anemi mevcuttu ve anemi oranı kız ergenlerde daha sıktı (p=0,001). B12 vitamini toplam 482 hastada bakılmış olup, %9’unda (n=32) <200 pg/mL, %29’unda (n=141) 200-300 pg/mL (gri zon) düzeyinde idi, kız ve erkekler arasında farklılık gözlenmedi. Folat düzeyi toplam 265 hastada bakılmış olup, %12,5 (n=33) oranında <5 ng/mL idi. Hastaların 462’sinde tiroid fonksiyonları değerlendirilmişti ve %14,5 (n=67) hastada TSH yüksekliği olduğu belirlendi. Sonuç Ergenler izlenirken D ve B12 vitamini eksikliği açısından yakından takip ve tedavi edilmelidir. Anemi ise özellikle kızlarda daha sık olup yakın izlemi yapılıp gerekirse tedavi edilmelidir. Ayrıca ergenlerin tiroid işlev ve bulguları açısından takip edilmesi önerilir.