KÜÇÜKER, O. (Yayına Hazırlayan) 2017:İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bellek Koleksiyonları. Cilt I: Botanik.

KÜÇÜKER O.

Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, 2017

• Yayın Türü: Kitap / Diğer
  • Basım Tarihi: 2017
  • Yayınevi: Nobel Tıp Kitabevleri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul

Kültürel bellek, anlamlar belleğinin katmanları olan dil, gelenek, yaşayış ve kültürel miras alanlarının bütününü kapsar.  Doğal ya da yapay, estetik, tarihsel, bilimsel veya dinsel önemi olan her şeyi ya da her düşünceyi içine alarak  bellek kültürü (anımsama sanatı) ve geçmişe başvuru gibi iki temel içeriğe sahiptir. Bellek kültürü, bir toplumun, kendi sürekliliğini sağlama anlayışı olarak tarif edilebilir. Toplumdaki anımsama sanatı, bir ülkedeki müze, arşiv ve kütüphanelerin niteliğini belirler. Bu çerçevede, müzenin, arşivin veya kütüphanenin niteliği, toplumun  bellek kültürü ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle müzelerdeki  nesnelerin nötr  karakterde olmayıp  tarihsel ve  kimliksel  özellikler taşıdığı paylaşılan ortak bir görüştür.

Bilimsel belgeler,  sanat eserleri , doğa tarihini ilgilendiren nesneler  ve kültürel  belleği destekleyen kaynakların yer aldığı  koleksiyonlar, Kültürel Bellek Koleksiyonları  ve Biyolojik  Bellek Koleksiyonları olmak üzere iki temel guruba ayrılarak incelenebilir. Biyolojik bellek koleksiyonları  özelliklerine  göre, “yaşayan”  ve “doğa tarihi”ni  yansıtan koleksiyonlar  olmak üzere ayrılabilir.  Yaşayan koleksiyonlara, Botanik Bahçeleri,  doğa tarihini yansıtanlara da  Jeoloji Müzeleri iyi birer  örnektir.

Kurumlara ait müzelerin , Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin  bilimsel ve  kültürel amaçlarına ulaşması için üstleneceği temel görevler;  Koleksiyonu  geliştirmek, korumak ve yayın, sergi, araştırma  ve  büyük projeler aracılığı ile toplumun kullanımına sunmak olarak özetlenebilir.   Bu bağlamda  İ.Ü.Rektörlüğü Doğal Zenginlikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (DOZEM) yukarıda sözü edilen niteliklere sahip bir Kurum olarak,   İ.Ü. Fen Fakültesi  Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi,  İ.Ü. Zooloji Müzesi ve İ.Ü. Fen Fakültesi Herbaryumu (ISTF) gibi İstanbul Üniversitesinin Biyolojik Bellek Koleksiyonlarını bir proje kapsamında düzenleyerek yayın şekline getirmiş; özellikle Türkiye’nin  doğa bilimleri tarihi konusunda  çalışan araştırıcılarının yararlanmasına sunmuştur.

İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından bir güdümlü proje ile  desteklenen bu çalışmada, İstanbul Darülfünunu  döneminde Zeynep Hanım Konağında   ve   1933 Üniversite Reformu sonrasında  Süleymaniye Biyoloji Enstitüsünde  Botanik ve Zooloji  dersleri için  kullanılan, büyük çoğunluğu 19. ve 20.yüzyılın tanınmış  Alman, Avusturyalı, Fransız ve İsviçreli bitki ve hayvan ressamları ile; Türk botanikçi ve zoologları tarafından hazırlanan renkli duvar levhalarının, Fransa ve Almanya’dan getirtilen ve 19. ve 20.yüzyılın en ünlü insan anatomisi uzmanları ve zoologları tarafından üretilen üç boyutlu insan ve hayvan anatomisine  ait modellerin, optik ve mekanik aletlerin, Zooloji Müzesinde sergilenen çeşitli  hayvan örneklerinin, resimli ve açıklamalı bir envanteri çıkarılmıştır. Biyoloji Bölümü ve Botanik Anabilim Dalı kütüphanelerine İstanbul Darülfünunu, Nebatat ve Hayvanat Darülmesâileri’nden  gelen, ayrıca Alman-Türk Derneği (Deutsch-Türkischen  Vereinigung) tarafından bağış olarak gönderilen ve bazıları 19.yüzyılda basılmış doğa tarihi ile ilgili kitapların listesi, iç kapak fotoğraflarıyla verilmiştir.

Proje sonuçları Doğal Zenginlikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin resmi Bülteni  olan  Acta Naturae’nin 20.Yıl (1997-2017) Özel Sayısı içersinde ve İstanbul Üniversitesi Biyolojik Bellek Koleksiyonları: Darülfünun Döneminde ve 1933 Üniversite Reformu Sonrasında Botanik - Zooloji Eğitimi ve Öğretiminde Kullanılan Ders Araç-Gereçleri ile Doğa Tarihi Kitaplarının Resimli ve Açıklamalı Kataloğu   başlıklı iki  cilt (Cilt I: Botanik ve Cilt II: Zooloji)  halinde yayınlanmıştır.