Talasemi̇ / Orak Hücreli̇ Anemi̇si̇ Olan Çocuğun İzlemi̇ ve Toplumda Bakımı

Yılmaz Y., Karakaş Z.

Kroni̇k Hastalığı Olan Çocuğun İzlemi̇ ve Toplumda Bakımı, Gülbin Gökçay,Gonca Keskindemirci, Editör, Istanbul University Press, İstanbul, ss.435-444, 2024

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Istanbul University Press
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Editörler: Gülbin Gökçay,Gonca Keskindemirci, Editör

Talasemi ve Orak Hücreli Anemi, hemoglobinopati grubuna ait hastalıklar olup, tüm vücut sistemini ilgilendirmektedir. Her iki hemoglobinopati grubu hastalık, otozomal resesif geçiş göstermektedir. Akraba evliliğinin sık görüldüğü ülkemizde, hastalığı taşıyıcı bireylerin de bu açıdan hematoloji kliniklerinde izlenmesi önerilmektedir. İki taşıyıcı bireyin evliliği söz konusu olduğunda, gebeliğin erken dönemlerinde prenatal tanıdan faydalanmaları sağlanmalıdır. Hastalığı olan bireylerde, hastalığın ağırlığına göre düzenli kan transfüzyonu ihtiyacı oluşabilmektedir. Kan transfüzyonları sonucunda oluşan demir birikimini önlemek için uygun şelasyon tedavileri verilmelidir. Organ düzeyinde demir birikimi izleminde görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmalıdır. Enfeksiyonlar, büyüme gelişme geriliği, tedaviye ilişkin komplikasyonlar hastalığın izleminde büyük önem taşımaktadır. Beslenme ve vitamin desteği, taşıyıcı ve hasta grubunda hayat kalitesi ve hastalık komplikasyonları üzerine etkilidir. Transfüzyon bağımlı çocukların sık hastane başvurusu, düzenli ilaç kullanma gereksinimi okul döneminde etkili eğitim sorunlarına yol açabilmektedir. Aile ve öğretmenlerin bu konuda yeterince bilgilendirilmesi, okul döneminde alacağı destek açısından önem taşımaktadır. Hastalığın izlemi sırasında ortaya çıkabilecek enfeksiyon, ağrı veya kriz durumlarında okul içinde nasıl yaklaşılması gerektiğine dair okul bilgilendirmesi yapılması gerekmektedir. Aşılama, talasemi ve orak hücreli anemisi olan çocuklar için büyük önem taşıyan bir konudur. Tedavi edildiği merkezde, aşılama programı takibi yapılmalıdır. Kemik iliği transplantasyonu yapılan çocuklaın, takibi ve izlemi ile aşılama programları hem nakil merkezi ile hem de ilgili kliniklerce yapılmalıdır. Sık tedavi ihtiyaçlarından dolayı gerekli psikososyal destek, hastalarımızın daha sağlıklı gelişimi açısından önemlidir.