Küresel Isınmayı Önlemeye Yönelik Çabalar ve Türkiye

ŞANLI F. B., ÖZEKİCİOĞLU H.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi E.A. Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.7, sa.13, ss.456-482, 2007 (SCI-Expanded)

Bugün karşı karşıya olduğumuz küresel ısınma tehlikesi, atmosferde sera etkisi yaratan gazların yoğunlaşmasından kaynaklanmaktadır. Sıcaklık artışı ile birlikte buzulların erimeye başlaması, okyanuslardaki su seviyesinin yükselmesi ve tatlı su kaynaklarında görülen buharlaşma, doğal dengeyi bozmakta ve pek çok bitki ve hayvan türünün de yaşamını tehdit etmektedir. Söz konusu gelişmeler, ülkeleri bu konuda önlemler almaya yöneltmiştir. 1970’lerden itibaren, atmosfere yayılan sera gazlarının kısıtlanması ve temiz enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması için uluslararası girişimler başlatılmıştır. Ülkemizde ise, 1980’lerde başlayan sanayileşme hamlesi, sera gazı salınımlarında hızlı bir artış yaratmıştır. Türkiye A.B’ye uyum sürecinde gerçekleştirdiği düzenlemelerle küresel iklim sisteminin korunmasına yönelik önlemleri almaya başlasa da bu konuda bir devlet politikası belirlemek açısından oldukça geç kalmıştır. Diğer yandan ülkemiz, küresel ısınmaya çözüm olarak görülen yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça zengindir. Ancak, bu kaynakların etkin şekilde işletilmesini sağlayacak teknolojik altyapıyı henüz kuramamıştır. İklimsel değişimin önlenebilmesi, sera gazı salınımlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılması ve çevre ile ilgili kanunların gerekli yaptırım gücüne kavuşturulmasıyla mümkün olabilir.

The danger of global heating we face today is caused by the condensation of the gases which cause greenhouse effect in the atmosphere. Melting of glaciers, rising of the water level in the oceans, vaporization in the fresh water resources as the heat goes up, they all harm natural balance and threaten numerous plant and animal kinds. These improvements led countries to take precautions in this matter. Effective 1970s, international efforts have been put forward in order to limit the greenhouse gas spread to the atmosphere and to promote usage of clean energy types. As of our country, industrialization began in the early 1980s ended up with the rapid increase of the greenhouse gas emissions. Although Turkey has begun to take the precautions with the aim of protecting the global climate system, by the regulations made in the adaptation process to EU, she has been too late to form a state policy in this subject. On the other hand, our country is very rich by means of renewable energy resources, which are expected as a solution to global heating. But, we haven’t formed the infrastructure in order to run these resources effectively yet. Avoidance of the climate change may be possible by decreasing greenhouse gas emissions, effective usage of the renewable energy resources and the laws about environment having necessary sanction power.